Пропускане към основното съдържание

Към кого можете да се обърнете при насилие и какво да очаквате?

Когато сте жертва на насилие в семейството, можете да потърсите подкрепа от следните държавни органи/организации:
1. отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" по настоящ/постоянен адрес - за да бъдете настанена с детето/децата си в кризисен център, както и да получите безплатна психологическа подкрепа за вас или детето; търсене на медиация между вас и партньорът ви на едно защитено пространство. При констатиране на риск за детето, ще бъде предприета мярка за закрила спрямо него, която се състои в оказване на психологична подкрепа, работа със семейството, настаняване в кризисен център и др.

2. Агенция за социално подпомагане - сигналът /устен, писмен/ ще бъде бъде препратен на регионалната дирекция за социално подпомагане или директно на ДСП/ОЗД и ще поискат писмен отговор за извършената проверка в 10 дневен срок, какъвто е нормативно определения за тази цел. Всеки сигнал става част от преписка, за която отговаря отделен служител. От АСП оказват методическа подкрепа на социалните работници за разрешаването на проблема. Участват и в екипни срещи по отделни случаи, както и в такива по Координационен механизъм завзаимодействие при работа в случаи на деца, жертви или в риск от насилие иза взаимодействие при кризисна интервенция. Ако не сте доволни от работата на социалните работници по вашия казус, можете да подадете сигнал/жалба за това до АСП.

3. Държавна агенция за закрила на детето - тук също може да подадете сигнал за ситуацията в семейството по телефон, писмено или на място в приемната на агенцията. Отново се оформя преписка и сигналът се препраща на компетентния отдел "Закрила на детето". Ще поискат задължително писмена информация от служителите за извършената работа, но не се ангажират със срок. В зависимост от случая може да информират и районното управление. Можете да получите консултация относно правните възможности на ЗЗДН и НК. Тази агенция има контролни правомощия по отношение на работата на социалните работници, както и оказва методическа подкрепа. Аналогично, ако не сте доволни от работата на социалните работници по вашия казус, можете да подадете сигнал/жалба. Идентично като служителите на АСП, тези също участват в екипни срещи по отделните случаи.

4. органи на МВР /районното управление/ - в случай на акт на насилие за неговото преустановяване, както и подаване на жалба в районното управление, при което ще поканят насилника за разговор, на който ще го предупредят за последиците от продължаващото му поведение. Извеждането на насилника от дома и задържането му в ареста - възможно, но доколко се прилага...?

5. НТЛД 111 116 - денонощната национална линия за деца, която е също безплатна. Своевременно предават информацията на компетентния отдел "Закрила на детето". Получавате психологическа подкрепа и ви насочват към кого да се обърнете. Националната телефонна линия за деца е създадена към Държавната агенция за закрила на детето, но се поддържа от Фондация "Асоциация Анимус". При всеки постъпил сигнал се уведомяват писмено ДАЗД, АСП и съответно Отдел "Закрила на детето" и в отделни случаи органите на МВР. Почти винаги ОЗД се уведомява устно, веднага след получаване на сигнала. Служителите от НТЛД единствено могат да приемат сигнала ви, да съберат възможно най-много фактологична информация, да ви насочат откъде да получите подкрепа, както и да ви окажат психологическа подкрепа.

6. Гореща телефонна линия за пострадали от насилие 02/981 76 86 към Фондация "Асоциация Анимус" - подобно на предходната телефонна линия, ще ви дадат информация към коя институция да се обърнете за помощ и ще ви окажат емоционална подкрепа. Особеното тук е, че можете да получите подкрепа за настаняване в кризисен център, както и юридическа консултация всяка сряда от 17:00 до 21:00 часа.

7. доставчик на социални услуги, свързани с настаняване/ Кризисен център - в случай на наличие на свободни места и при добра воля да ви приемат без документи и изследвания (държат много на изследванията за чревни паразити), могат да ви настанят веднага в центъра. За съжаление понякога забравят, че законът допуска прескачането на административните процедури при наличие на пряк риск за живота и здравето.

8. доставчик на социални услуги, без настаняване /Центрове за обществена подкрепа/ - за получаване на психологична подкрепа, както и временна материална подкрепа под формата на дрехи, обувки, храна за детето/децата.

9. Районният съд по настоящ или постоянен адрес за подаване на молба за защита от домашно насилие.


* Съдебна медицина -  услугата по издаването на съдебно медицинско свидетелство е заплатена. Същото се издава по искане на лицето и установява физическото състояние в момента на прегледа. Добре е в случай на физическо насилие винаги да си издадете такова, дори и да нямате намерение да предприемете някакви мерки към дадения момент.

Допълнителна информация относно правомощията на някои от споменатите:

I. Агенция за социално подпомагане - дирекции "Социално подпомагане" - отдел "Закрила на детето"
Агенцията за социално подпомагане е онази държавна структура, която се занимава пряко с въпросите за подкрепа на социално слабите /бедност/ и хората в нужда или иначе казано изпадналите в тежко социално положение. 
Функционалното звено в структурата на АСП, което в конкретния случай ни интересува е дирекцията "Социално подпомагане". Тя се състои от три отдела – отдел „Социална закрила“ /ОСЗ/, отдел „Хора с увреждания и социални услуги“ /ХУСУ/ и отдел „Закрила на детето“ /ОЗД/.  Служителите и в трите отдела са „социални работници“ и изискването за заемане на тази длъжност все още е притежаване на средно образование. 

Накратко за функциите на всеки един от отделите:
Първият посочен отдел – ОСЗ, се занимава с отпускането на /социалните/ помощи по реда на Закона за социално подпомагане и правилника за неговото прилагане, както и помощите за отглеждане на деца, както и тези за отопление. Поради големият брой на подпомаганите лица, обикновено отдел СЗ е разделен на филиали, всеки имащ своята териториална компетентност в рамките на конкретната дирекция.

Работата на отдел ХУСУ е свързана с отпускането на интеграционни добавки по реда на Закона за интеграция на хората с увреждания и правилника за неговото прилагане, настаняване на възрастни лица в специализирани заведения /домове за стари хора и домове за възрастни с увреждания/.

Отдел „Закрила на детето“ е ангажиран в осъществяването на пряката работа с децата в риск и  осигуряване на подкрепа за техните семейства. Служителите на ОЗД са онези, които извършват проверка на обстоятелствата при подаден сигнал за дете в риск, преценяват риска за него, могат да предприемат мерки за закрила, съответно да го настанят извън семейството. Накратко това е единствената структура в рамките на цялата изпълнителна власт, при която служителите имат право да работят директно с деца т.е. да провеждат срещи с тях и да планират работата с тях. Всички останали  държавни органи министерства и агенции, както и дирекции и отдели в техните структури единствено оказват т. нар. методическа помощ. Тук поставям акцента върху държавните органи, изключвайки НПО, които имат право да работят с деца след насочване от ОЗД или след заявка на родител. В случаите, в които сте жертва на насилие в семейството и имате дете, можете да бъдете настанена заедно с него в кризисен център за пострадали от насилие. За целта се подава молба до директора на ДСП, като в случая са ангажирани служителите от отдел "Закрила на детето" и те координират действията по настаняването. В случите на жени, без деца, компетентен е отдел ХУСУ. Важен момент е, че законът допуска административната процедура по настаняването да бъде преодоляна бързо в случаите с непосредствен риск за живота и здравето.

Правилник за прилагане на Закона за социално подпомагане /ППЗСП/
Чл. 40. (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2003 г., в сила от 01.05.2003 г.) (1) Лицата, които желаят да ползват социални услуги, подават писмена молба по настоящия си адрес съответно до:
1. директора на дирекция "Социално подпомагане" - за социалните услуги, които са делегирани от държавата дейности, съгласно приложение № 9;
2. кмета на общината - за социалните услуги, които са общинска дейност;
3. органа на управление, когато доставчикът на социалните услуги е физическо лице, регистрирано по Търговския закон, или юридическо лице.
(2) ...
(3) ...
(4) ...
(5) Лице, пострадало от домашно насилие, което отправи молба за настаняване в "кризисен център", се настанява незабавно независимо от постоянния му адрес. Когато лицето се придружава от дете и е негов родител или настойник, детето се настанява заедно с него.
(6) Когато лицето, пострадало от домашно насилие, е бременна жена или майка на дете, ненавършило 3 години, и е в риск да изостави детето си, тя се настанява незабавно заедно с детето. В случай че майката е придружена от друго свое дете - навършило 3 години, то също се настанява заедно с нея.
(7) ...
(8) При непосредствена опасност за живота на лицата, настанени по реда на ал. 5 и 6, и на техните деца доставчикът на социалната услуга уведомява органите на Министерството на вътрешните работи по местонахождение на кризисния център или на звено "Майка и бебе".

В отделна публикация ще разгледам по-подробно правомощията на отдел "Закрила на детето".

II. Държавна агенция за закрила на детето
От съществено значение е да се отбележи, че отделите „Закрила на детето“ са структура към Агенция за социално подпомагане, за разлика от всеобщото объркване, че са към  Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/. Освен в броя на териториалните структури в страната, общия брой на служителите на двете агенции, основната разлика между ОЗД и ДАЗД е в техните функции. Служителите от ДАЗД не работят пряко с децата и техните семейства, не работят пряко по сигнали и не оценяват рискове, не извършват посещения на адреси, не насочват деца към психологична подкрепа. ДАЗД имат административна и стратегическа роля и подход в системата за закрила на детето. Те могат да направят проверка на дейността на социалните работници по вашия случай и да им дадат насоки за работа. Една от най-важните им функции в случая е свързана с развитието на стратегии и планове, участие в разработване на нормативни документи и повдигане на обществен дебат по темата.

ДАЗД и АСП са органите, които могат да подбудят промяната на законодателно ниво в борбата с насилието. Най-общо казано обаче наличието на две структури АСП и ДАЗД, които да са ангажирани в закрилата на детето (и двете в разработването на политики, а само една от тях в пряка работа с децата) е сериозен проблем, доколкото съревнованието за това кой е по-велик и кой прави повече за децата провокира несътрудничество и враждебност в постигането на иначе общите цели.



Коментари

Популярни публикации от този блог

Полезни телефонни номера и адреси

До момента не съм намирала достъпна информация относно адреси на отделите за закрила на детето, в частност в гр. София. Много по-лесно се намират тези контакти в останалите градове, тъй като в тях има само по една дирекция "Социално подпомагане", докато в гр. София са общо 9 и всяка със свой териториален обхват /териториална компетентност/. Поради това реших да напиша тук информацията за контакти с ОЗД в гр. София, с която си служих докато бях социален работник. В сайта на Агенцията за социално подпомагане има интерактивна карта и кликайки /избирайки/ върху нея на някоя от областите и съответно общини ще видите данните за контакт със съответната дирекция "Социално подпомагане". След обновяването на електронната страница на агенцията вече може да търсите контактите и в списък с падащо меню / тук / В АСП бихте могли да попитате и за координати на кризисни центрове в страната, тъй като те поддържат регистри за този тип социални услуги, освен че ги регистрират. Над

Какво трябва да знаем при подаване на молба за защита от насилие.

Какви са основните реквизити на молбата, т.е. елементите, които трябва да съдържа? В молбата е важно да опишете всички факти и обстоятелства, които ви се струват значими, включително стари случаи на насилие. Когато с молбата се търси защита и спрямо дете, то ще е необходимо удостоверението му за раждане, за да се докаже, че вие сте му родител. В кратката ми практика имаше един случай, при който съдията беше отложил разглеждането на молбата, тъй като нямаше приложено копие от удостоверение за раждане на детето.  1. Лични данни на пострадалото лице: име, адрес и ЕГН на молителя, адрес на дирекция "Социално подпомагане"; в случай че не желаете да разкрие адреса си, то може да посочите друг, чрез който ще ви призовават;  2. Лични данни на извършителя: имена и настоящия адрес на извършителя или друг адрес, на който може да бъде призован, вкл. телефон и факс;  3. данни за връзката между вас и извършителя;  4. датата, мястото, начина и други факти и обстоятелства за и