Пропускане към основното съдържание

Какво трябва да знаем при подаване на молба за защита от насилие.

Какви са основните реквизити на молбата, т.е. елементите, които трябва да съдържа?
В молбата е важно да опишете всички факти и обстоятелства, които ви се струват значими, включително стари случаи на насилие.
Когато с молбата се търси защита и спрямо дете, то ще е необходимо удостоверението му за раждане, за да се докаже, че вие сте му родител. В кратката ми практика имаше един случай, при който съдията беше отложил разглеждането на молбата, тъй като нямаше приложено копие от удостоверение за раждане на детето. 
1. Лични данни на пострадалото лице: име, адрес и ЕГН на молителя, адрес на дирекция "Социално подпомагане"; в случай че не желаете да разкрие адреса си, то може да посочите друг, чрез който ще ви призовават; 
2. Лични данни на извършителя: имена и настоящия адрес на извършителя или друг адрес, на който може да бъде призован, вкл. телефон и факс; 
3. данни за връзката между вас и извършителя; 
4. датата, мястото, начина и други факти и обстоятелства за извършеното домашно насилие;
5. подпис.

В какъв срок се подава молбата за защита до съда? 
Важно е да запомните, че молбата за защита по реда на ЗЗДН се подава в едномесечен срок от осъществен конкретен акт на насилие. В самата молба могат да бъдат описани и други отминали събития, но е важно от последния акт да не е изминал повече от 1 месец. 

Пред кой съд се подава молбата за защита? 
Тук има две възможности - пред районния съд по настоящ адрес или пред районния съд по постоянен адрес.

Заплаща ли се такса за подаването на молбата до съда? 
Отговорът е "не". При подаване на молба не се внася държавна такса. При издаване на заповедта съдът възлага държавната такса и разноските по делото на извършителя на домашното насилие. При отказ за издаване на заповед или при отмяна на заповедта, държавната такса и разноските по делото се заплащат от молителя, освен когато молбата е за защита на лица, които не са навършили 18-годишна възраст, както и на лица, поставени под запрещение, или лица с увреждания.


Разглеждане на делото - какво следва след подаване на молбата?

В деня на постъпване на молбата съдът насрочва открито съдебно заседание в срок не по-късно от един месец. Извършителят на насилието получава призовка за насроченото съдебно заседание, на което трябва да се яви. Към нея е приложен препис от вашата молба с приложенията. При необходимост призовката се връчва със съдействието на полицейските органи или на кмета.
В случаите, когато молбата не е подадена лично, се призовава и пострадалото лице.

Какви доказателства могат да бъдат използвани?
В производството по издаване на заповед за защита са допустими доказателствените средства по Гражданския процесуален кодекс, включително:
1. протоколите, докладите и други актове, издадени от дирекциите "Социално подпомагане", от лекари, както и от психолози, консултирали пострадалото лице;
2. документите, издадени от юридически лица, извършващи социални услуги и вписани в регистър към Агенцията за социално подпомагане - това могат да бъдат доклади от ползвани социални услуги за получаване на подкрепа за справяне с негативните последици от преживяното насилие или други.
3. декларацията по чл. 9, ал. 3 за извършеното насилие /примерна декларация/. В случай, че няма други доказателства, съдът може да издаде заповед само на основание на тази декларация.

По искане на пострадалия органите на МВР и другите държавни органи са задължени да издават преписи от документи, съставени по повод акта на насилие.

Решение
При уважаване на молбата съдът издава заповед за защита.С нея съдът налага една или повече мерки за защита. Решението и заповедта се връчват на всяка от страните, както и на районното полицейско управление по вашия адрес и този на извършителя, когато е наложена мярка по т. 1, 2 и 3. /въздържане от насилие, отстраняване от жилището, забрана за приближаване/.

Дори и да бъде обжалвано решението, то не спира изпълнението на заповедта!!! При обжалване, Окръжният съд разглежда жалбата в 14-дневен срок в открито заседание с призоваване на страните и се произнася с решение по същество, с което оставя в сила, отменя или изменя обжалваното решение. Когато изменя заповедта, съдът издава нова заповед. Решението на окръжния съд е окончателно.

Заповед за незабавна защита
След подаване на молбата, когато съдията прецени, че в нея се съдържат данни за пряка, непосредствена или последваща опасност за живота или здравето на пострадалото лице, в закрито заседание без призоваване на страните издава заповед за незабавна защита в срок до 24 часа от получаването на молбата.

Заповедта за незабавна защита се връчва на всяка от страните и се изпраща от съда служебно до районното полицейско управление по адрес на всеки. Тя НЕ
 подлежи на обжалване и има действие до издаването на заповедта за защита или на отказа на съда.


Изпълнение на заповедта


Заповедта за защита подлежи на незабавно изпълнение. Полицейските органи следят за изпълнението на заповедта, когато с нея е наложена мярка по чл. 5, ал. 1, т. 1, 2 и 3. Когато е наложена мярка за отстраняване от жилището и извършителят откаже доброволно да я изпълни, той се отстранява от съвместно обитаваното жилище със съдействието на полицейските органи  по местонахождението на жилището.
При неизпълнение на заповедта на съда, полицейският орган, констатирал нарушението, задържа нарушителя и уведомява незабавно органите на прокуратурата.


Как насилникът разбира за издадената заповед и кой го уведомява?
Заповедта се връчва на лицето срещу което са наложени мерките чрез съда или органите на МВР /районното управление/. Дори и съответното лице да се укрива, за да не я получи, то е достатъчно вие да имате своята заповед. В случай, че той дойде в дома ви и ви безпокои е достатъчно да се свържете с органите на реда и когато дойдат да им покажете заповедта.

Коментари

  1. "В случай, че той дойде в дома ви и ви безпокои е достатъчно да се свържете с органите на реда и когато дойдат да им покажете заповедта." ...НЕ "ТОЙ" ...А "ТО" ...лицеТО (което НЕ Е задължително винаги да е от мъжки род!) Спазвайте добрия тон и УВАЖАВАЙТЕ мъжкото съсловие, защото мъжете в днешно време СА В ПО-ГОЛЯМА опасност от психическо насили у дома!

    ОтговорИзтриване
  2. Намам думи немога да пода сигнал за дете под насилие кво осложнават нещата не пишат някой тел за връска

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Полезни телефонни номера и адреси

До момента не съм намирала достъпна информация относно адреси на отделите за закрила на детето, в частност в гр. София. Много по-лесно се намират тези контакти в останалите градове, тъй като в тях има само по една дирекция "Социално подпомагане", докато в гр. София са общо 9 и всяка със свой териториален обхват /териториална компетентност/. Поради това реших да напиша тук информацията за контакти с ОЗД в гр. София, с която си служих докато бях социален работник. В сайта на Агенцията за социално подпомагане има интерактивна карта и кликайки /избирайки/ върху нея на някоя от областите и съответно общини ще видите данните за контакт със съответната дирекция "Социално подпомагане". След обновяването на електронната страница на агенцията вече може да търсите контактите и в списък с падащо меню / тук / В АСП бихте могли да попитате и за координати на кризисни центрове в страната, тъй като те поддържат регистри за този тип социални услуги, освен че ги регистрират. Над

Към кого можете да се обърнете при насилие и какво да очаквате?

Когато сте жертва на насилие в семейството, можете да потърсите подкрепа от следните държавни органи/организации: 1. отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" по настоящ/постоянен адрес - за да бъдете настанена с детето/децата си в кризисен център, както и да получите безплатна психологическа подкрепа за вас или детето; търсене на медиация между вас и партньорът ви на едно защитено пространство. При констатиране на риск за детето, ще бъде предприета мярка за закрила спрямо него, която се състои в оказване на психологична подкрепа, работа със семейството, настаняване в кризисен център и др. 2. Агенция за социално подпомагане - сигналът /устен, писмен/ ще бъде бъде препратен на регионалната дирекция за социално подпомагане или директно на ДСП/ОЗД и ще поискат писмен отговор за извършената проверка в 10 дневен срок, какъвто е нормативно определения за тази цел. Всеки сигнал става част от преписка, за която отговаря отделен служител. От АСП оказ