Пропускане към основното съдържание

Домашно насилие по време на бременността


Бременността би трябвало да бъде период на спокойствие и безопасност. Време, в което семейството е насочило мислите си към бъдещото поколение и отглеждането на здраво бебе. За съжаление, за много жени бременността може да стане начало на един насилствен живот.

Домашното насилие към бременни жени има непосредствен и дълготраен ефект. Докато някои от усложненията могат да се наблюдават непосредствено, като наранявания на жената или бебето й, има и други, такива, които остават скрити.

Насилието до и по време на бременността може да доведе до сериозни последствия. Домашното насилие може да окаже негативно влияние върху изхода от бременността, свързано с голям риск от спонтанен аборт, раждане на мъртво дете и преждевременно раждане. Бременните жени, живеещи в насилствена семейна обстановка често раждат недоносени бебета. Непосредствени ефекти от домашното насилие са: 
тъпи болки в корема 
кръвоизливи 
отделяне на плацентата
преждевременно спукване на околоплодния мехур
вагинални и бъбречни инфекции и други.

Някои изследователи са се съсредоточили върху връзката между насилието по време на бременността и преждевременното раждане, което се явява една от основните причини за детска смъртност в развиващите се страни. Изследване, проведено в един от градовете на Никарагуа показало, че насилието по време на бременността е станало причина за 16% от ражданията на недоносени бебета.

Ето и някои причини, поради които насилието се явява най-сериозният риск по време на бременността. Така например, нараняванията в областта на корема могат да доведат до смърт на плода или раждане на недоносено бебе. За много жени домашното насилие става причина за вредни за здравето и бъдещото бебе навици, такива като пушене, злоупотреба с наркотици, неправилни хранителни навици.

Състояния на напрегнатост и тревожност, повишават нивото на хормона на стреса или предизвикват имунологични промени, могат да доведат до преждевременно раждане или забавяне на развитието на ембриона. Стресовите състояния често нарушават режима на хранене, почивката и грижата за собственото здраве. Именно стресът, възникнал като следствие на насилие, е връзката между насилието и преждевременното раждане. 

Необходим е скринин на бременните жени относно злоупотреби по време на бременността и до нея. Жени, които са били жертви на насилие от страна на своя партньор до бременността, е по-вероятно да бъдат подложени на насилие и по време на бременността. 

Жените, при които злоупотребата (насилието) продължава и по време на бременността, обикновено се надяват, че насилието ще приключи с раждането на детето – особено в случаите, когато партньорът им непрекъснато говори за желанието си да има дете. Тук обаче жените трябва да запомнят едно – това обикновено не се случва, т.е. насилието не се прекратява с раждането на детето.

Източник
Здоровье женщины и насилие - Сборник методических материалов


Коментари

Популярни публикации от този блог

Полезни телефонни номера и адреси

До момента не съм намирала достъпна информация относно адреси на отделите за закрила на детето, в частност в гр. София. Много по-лесно се намират тези контакти в останалите градове, тъй като в тях има само по една дирекция "Социално подпомагане", докато в гр. София са общо 9 и всяка със свой териториален обхват /териториална компетентност/. Поради това реших да напиша тук информацията за контакти с ОЗД в гр. София, с която си служих докато бях социален работник. В сайта на Агенцията за социално подпомагане има интерактивна карта и кликайки /избирайки/ върху нея на някоя от областите и съответно общини ще видите данните за контакт със съответната дирекция "Социално подпомагане". След обновяването на електронната страница на агенцията вече може да търсите контактите и в списък с падащо меню / тук / В АСП бихте могли да попитате и за координати на кризисни центрове в страната, тъй като те поддържат регистри за този тип социални услуги, освен че ги регистрират. Над

Какво трябва да знаем при подаване на молба за защита от насилие.

Какви са основните реквизити на молбата, т.е. елементите, които трябва да съдържа? В молбата е важно да опишете всички факти и обстоятелства, които ви се струват значими, включително стари случаи на насилие. Когато с молбата се търси защита и спрямо дете, то ще е необходимо удостоверението му за раждане, за да се докаже, че вие сте му родител. В кратката ми практика имаше един случай, при който съдията беше отложил разглеждането на молбата, тъй като нямаше приложено копие от удостоверение за раждане на детето.  1. Лични данни на пострадалото лице: име, адрес и ЕГН на молителя, адрес на дирекция "Социално подпомагане"; в случай че не желаете да разкрие адреса си, то може да посочите друг, чрез който ще ви призовават;  2. Лични данни на извършителя: имена и настоящия адрес на извършителя или друг адрес, на който може да бъде призован, вкл. телефон и факс;  3. данни за връзката между вас и извършителя;  4. датата, мястото, начина и други факти и обстоятелства за и

Към кого можете да се обърнете при насилие и какво да очаквате?

Когато сте жертва на насилие в семейството, можете да потърсите подкрепа от следните държавни органи/организации: 1. отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" по настоящ/постоянен адрес - за да бъдете настанена с детето/децата си в кризисен център, както и да получите безплатна психологическа подкрепа за вас или детето; търсене на медиация между вас и партньорът ви на едно защитено пространство. При констатиране на риск за детето, ще бъде предприета мярка за закрила спрямо него, която се състои в оказване на психологична подкрепа, работа със семейството, настаняване в кризисен център и др. 2. Агенция за социално подпомагане - сигналът /устен, писмен/ ще бъде бъде препратен на регионалната дирекция за социално подпомагане или директно на ДСП/ОЗД и ще поискат писмен отговор за извършената проверка в 10 дневен срок, какъвто е нормативно определения за тази цел. Всеки сигнал става част от преписка, за която отговаря отделен служител. От АСП оказ