Пропускане към основното съдържание

Предупредителните знаци



Много е важно умението да се различават признаците на поведение, характерно за повечето мъже-насилници. Тяхното своевременно откриване може да помогне на вас или ваша приятелка да избегнете насилието.

Предупредителни признаци:

1. Неуважително говори за своите бивши партньори. Това от една страна е донякъде нещо нормално. Обаче следва да се страхувате от мъже, които говорят за жените от своето минало унизително и оскърбително като за вещи, или които описват себе си като жертви на насилие от страна на жените. Много внимавайте, ако по неговите думи, бившата жена или приятелка го е обвинявала в насилие. Ако разберете, че друга жена смята, че той е упражнил насилие срещу нея, се постарайте задължително да чуете и нейната гледна точка. Обърнете внимание дали той поема отговорност за проблеми в предишните му партньорски взаимоотношения. Ако винаги и за всичко е била виновна жената, то много скоро и вас ще започне да ви обвинява при всички появили се трудности в отношенията.

2. Той се държи неуважително към вас. Неуважението – това е почвата, върху която расте насилието. Ако мъжа ви пренебрегва, се смее на мнението ви, ако е груб с вас в присъствието на други хора, ако ви прекъсва, докато говорите и ви се подиграва – това означава, че партньорът ви не ви уважава. 

3. Прави ви услуги, за които не сте го молили, или показна демонстрация на щедрост, която ви обърква. Това може да е знак за човек, който се опитва да ви накара да чувствате, че сте му длъжни, особено ако впоследствие често ви напомня за направеното.

4. Той ви контролира. Контролът започва с дребни неща, като в началото той е далеч от това, което би могло да се нарече насилие. Той коментира вашите дрехи или вашия външен вид; изказва се негативно за вашето семейство или приятели; започва да упражнява натиск върху вас да прекарвате повече време с него; започва твърде често да ви дава съвети за това как най-добре да организирате живота си и се дразни, когато не следвате съветите му.

5. Държи се собственически. Ревността това е един от най-надеждните признаци за приближаващото насилие. Чувството за собственост често се показва като любов. Той може да ви звъни по пет пъти на ден, за да провери какво правите през деня или настоява всяка вечер да прекарвате с него. Неговите чувства към вас може да са наистина много силни, но … Той гледа на вас като на своя територия, заявява, че му принадлежите. Чувството за собственост показва, че той не ви обича като един независим човек, а по-скоро като съкровище, което трябва да бъде защитено.

6. Нищо никога не е по негова вина. Той винаги обвинява някой друг или нещо в случай на проблем. С течение на времето мишена на неговите обвинения все по-често ставате вие. Мъжете от този тип даже дава обещания, които не изпълнява, и винаги намира множество оправдания, ако ви разочарова или се е държал безотговорно.

7. Той се фокусира прекалено върху себе си и своите чувства/нужди

8. Вашият партньор злоупотребява с наркотици или алкохол

9. Използва натиск, за да удовлетвори своите сексуални желания

10. Когато се ядоса, гневът му ви плаши

11. Твърде бързо (рано) започва да счита отношенията ви за сериозни и да се държи все едно ви притежава.

12. Използва двойни стандарти. Пазете се от човек, който има едни правила за себе си, а други за вас.

13. Държи се по друг начин, ако около вас има други хора. Насилниците са склонни да показват публично колко прекрасно се държат със своите партньори. Насилието го проявяват, когато няма свидетели.

14. Привлича го уязвимостта на партньора (жени с трудно и тежко детство, минали връзки…) Някои мъже-насилници обичат да се представят като спасители.

15. Насилниците у дома не умеят да различават любовта от насилието.

16. Агресивен е към животните.

17. В миналото му има криминални епизоди.

18. Подвластен е на бърза смяна на настроението си – от спокойствие до ярост.

19. Лесно губи самообладание.

20. Прибягва до заплахи за самоубийство, ако се опитате да се разделите.


Източници:
От 1-16 откъси от книгата Lundy Bancroft "Why Does He Do That? Inside the Minds Of Angry and Controlling Men"
От 17-21 МВР - http://gdkp.mvr.bg/default.htm


Коментари

Популярни публикации от този блог

Полезни телефонни номера и адреси

До момента не съм намирала достъпна информация относно адреси на отделите за закрила на детето, в частност в гр. София. Много по-лесно се намират тези контакти в останалите градове, тъй като в тях има само по една дирекция "Социално подпомагане", докато в гр. София са общо 9 и всяка със свой териториален обхват /териториална компетентност/. Поради това реших да напиша тук информацията за контакти с ОЗД в гр. София, с която си служих докато бях социален работник. В сайта на Агенцията за социално подпомагане има интерактивна карта и кликайки /избирайки/ върху нея на някоя от областите и съответно общини ще видите данните за контакт със съответната дирекция "Социално подпомагане". След обновяването на електронната страница на агенцията вече може да търсите контактите и в списък с падащо меню / тук / В АСП бихте могли да попитате и за координати на кризисни центрове в страната, тъй като те поддържат регистри за този тип социални услуги, освен че ги регистрират. Над

Какво трябва да знаем при подаване на молба за защита от насилие.

Какви са основните реквизити на молбата, т.е. елементите, които трябва да съдържа? В молбата е важно да опишете всички факти и обстоятелства, които ви се струват значими, включително стари случаи на насилие. Когато с молбата се търси защита и спрямо дете, то ще е необходимо удостоверението му за раждане, за да се докаже, че вие сте му родител. В кратката ми практика имаше един случай, при който съдията беше отложил разглеждането на молбата, тъй като нямаше приложено копие от удостоверение за раждане на детето.  1. Лични данни на пострадалото лице: име, адрес и ЕГН на молителя, адрес на дирекция "Социално подпомагане"; в случай че не желаете да разкрие адреса си, то може да посочите друг, чрез който ще ви призовават;  2. Лични данни на извършителя: имена и настоящия адрес на извършителя или друг адрес, на който може да бъде призован, вкл. телефон и факс;  3. данни за връзката между вас и извършителя;  4. датата, мястото, начина и други факти и обстоятелства за и

Към кого можете да се обърнете при насилие и какво да очаквате?

Когато сте жертва на насилие в семейството, можете да потърсите подкрепа от следните държавни органи/организации: 1. отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" по настоящ/постоянен адрес - за да бъдете настанена с детето/децата си в кризисен център, както и да получите безплатна психологическа подкрепа за вас или детето; търсене на медиация между вас и партньорът ви на едно защитено пространство. При констатиране на риск за детето, ще бъде предприета мярка за закрила спрямо него, която се състои в оказване на психологична подкрепа, работа със семейството, настаняване в кризисен център и др. 2. Агенция за социално подпомагане - сигналът /устен, писмен/ ще бъде бъде препратен на регионалната дирекция за социално подпомагане или директно на ДСП/ОЗД и ще поискат писмен отговор за извършената проверка в 10 дневен срок, какъвто е нормативно определения за тази цел. Всеки сигнал става част от преписка, за която отговаря отделен служител. От АСП оказ