Пропускане към основното съдържание

Домашното насилие...



ООН определя насилието срещу жени като “всеки акт на насилие, основано на пола, който причинява или може да причини физически, сексуални или психологически вреди или страдание на жените, включително заплахите за извършване на такъв акт, принудата или произволното лишаване от свобода, които се случват както в обществения, така и в личния живот”. Домашното насилие е термин, използван за да се опише физическото, емоционалното, сексуалното, социалното или икономическо насилие на един човек от друг, с когото едно лице има или е имало интимна връзка. Домашното насилие е поведение, което има за цел да осигури власт и контрол на насилника над жената, като я лиши от безопасност, сигурност и самочувствие.


Статистиката показва, че случаите на насилие в семейна среда са много чести. То може да се случи между двойки, който са женени, живеят заедно или просто имат връзка. То може да се случи и между други членове на семейството, като баща, майка, братя, сестри и други. Този вид насилие може да засегне всяка жена, независимо от възраст, етнос, образование, социален и професионален статус.



Мъжете, които упражняват насилие в семейството използват някои или всички от следните форми на злоупотреба:


Физическо насилие


Ако вашият съпруг/партньор ви: удря; блъска; бута; души; гаси цигари по тялото ви; дърпа косата; рита; стиска ви силно за ръцете, за да не можете да се отдръпнете от него; използва оръжия, включително домакински уреди за причиняване на вреда; хвърля предмети; заключва ви; отказва да ви помогне при нужда.


Емоционално насилие

Ако вашият съпруг/партньор ви: заплашва с физическа саморазправа вас, децата ви, родителите и близките ви; заплашва, че ще ви убие; заплашва, че ще ви отнеме родителските права;  „настройва” децата срещу вас; системно и несправедливо наказва децата ви; заплашва, че ще си ви изгони от дома; следи ви (дори и след като сте се разделили); обижда постоянно; крещи без повод или за най-малкото; игнорира вашите чувства; подиграва ви се; прави унизителни забележки (когато сте сами и в присъствието на други хора); постоянно ви критикува;   заплашва, че ще се самоубие, ако вие искате да го напуснете или че той ще ви напусне и др..


Социална злоупотреба

Ако вашият съпруг/партньор ви: изолира от семейството и приятелите ви; не ви позволява да ходите на работа (да работите като цяло); не ви позволява да излизате без него; държи се лошо с вашите родители и близки приятели с цел те да престанат да ви посещават и търсят; подслушва разговорите ви; не ви позволява да се обаждате по телефона и други.


Икономическо насилие

Ако вашият съпруг/партньор ви: отнема вашите лични финансови средства под различен предлог; не ви позволява да работите, за да се грижите за децата и домакинството и така ви прави зависима от неговите финансови средства; не ви дава пари, когато имате нужда; кара ви да му давате обяснение за всеки похарчен лев; при продажба на имущество или имот не ви дава вашата част от парите; изцяло контролира бюджета ви и сам взима финансовите решения вкъщи; не дава достатъчно пари за домакинството; той самият не пазарува, но обвинява вас, че не се грижите за домакинството.


Сексуално насилие

Ако вашият съпруг/партньор ви: принуждава да участвате в полов акт против волята си или след побой; принуждава да се събличате против волята си; извършва половите сношения с особена жестокост; принуждава да гледате порнография; не ви позволява да използвате противозачатъчни средства; принуждава да правите секс с други мъже (за пари); умишлено ви лишава от сексуален контакт; проявява изключителна ревност.


Хората, които се характеризират с такова поведение, в обществото могат да се държат по съвсем различен начин, отколкото в личните си отношения. По-голямата част от техните близки, роднини дори не могат и да предположат, че техният познат е насилник. Понякога е трудно да се повярва, че човек, който  е с висок социален статус, злоупотребява със семейството си. Това е особено трудно за жените, когато потърсят подкрепа, тъй като могат да срещнат недоверието на другите в думите им, когато открито заявят, че са жертва на насилие.


Domestic violence:

Коментари

Популярни публикации от този блог

Полезни телефонни номера и адреси

До момента не съм намирала достъпна информация относно адреси на отделите за закрила на детето, в частност в гр. София. Много по-лесно се намират тези контакти в останалите градове, тъй като в тях има само по една дирекция "Социално подпомагане", докато в гр. София са общо 9 и всяка със свой териториален обхват /териториална компетентност/. Поради това реших да напиша тук информацията за контакти с ОЗД в гр. София, с която си служих докато бях социален работник. В сайта на Агенцията за социално подпомагане има интерактивна карта и кликайки /избирайки/ върху нея на някоя от областите и съответно общини ще видите данните за контакт със съответната дирекция "Социално подпомагане". След обновяването на електронната страница на агенцията вече може да търсите контактите и в списък с падащо меню / тук / В АСП бихте могли да попитате и за координати на кризисни центрове в страната, тъй като те поддържат регистри за този тип социални услуги, освен че ги регистрират. Над

Какво трябва да знаем при подаване на молба за защита от насилие.

Какви са основните реквизити на молбата, т.е. елементите, които трябва да съдържа? В молбата е важно да опишете всички факти и обстоятелства, които ви се струват значими, включително стари случаи на насилие. Когато с молбата се търси защита и спрямо дете, то ще е необходимо удостоверението му за раждане, за да се докаже, че вие сте му родител. В кратката ми практика имаше един случай, при който съдията беше отложил разглеждането на молбата, тъй като нямаше приложено копие от удостоверение за раждане на детето.  1. Лични данни на пострадалото лице: име, адрес и ЕГН на молителя, адрес на дирекция "Социално подпомагане"; в случай че не желаете да разкрие адреса си, то може да посочите друг, чрез който ще ви призовават;  2. Лични данни на извършителя: имена и настоящия адрес на извършителя или друг адрес, на който може да бъде призован, вкл. телефон и факс;  3. данни за връзката между вас и извършителя;  4. датата, мястото, начина и други факти и обстоятелства за и

Към кого можете да се обърнете при насилие и какво да очаквате?

Когато сте жертва на насилие в семейството, можете да потърсите подкрепа от следните държавни органи/организации: 1. отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" по настоящ/постоянен адрес - за да бъдете настанена с детето/децата си в кризисен център, както и да получите безплатна психологическа подкрепа за вас или детето; търсене на медиация между вас и партньорът ви на едно защитено пространство. При констатиране на риск за детето, ще бъде предприета мярка за закрила спрямо него, която се състои в оказване на психологична подкрепа, работа със семейството, настаняване в кризисен център и др. 2. Агенция за социално подпомагане - сигналът /устен, писмен/ ще бъде бъде препратен на регионалната дирекция за социално подпомагане или директно на ДСП/ОЗД и ще поискат писмен отговор за извършената проверка в 10 дневен срок, какъвто е нормативно определения за тази цел. Всеки сигнал става част от преписка, за която отговаря отделен служител. От АСП оказ