Пропускане към основното съдържание

Защитата от домашно насилие - поглед от страната на Закона

След като преминах през отдел "Закрила на детето" вече бих могла да запълня и тази страница в блога. На първо място държа да спомена, че абсолютно всеки грамотен човек може да напише молба до съда, с която да потърси защита по реда на ЗЗДН. Липсата на финансови средства за адвокатски хонорар и юридически познания не бива да ви отказват сами да потърсите защита.
  • В какви случаи може да се търси защита от съда по реда на закона? В ЗЗДН е посочено, че защита може да се търси не само при физическо насилие, но и при сексуално, психическо, емоционално, икономическо, както и опитът да бъде оказано такова. При принудителното ограничаване на личния живот, свободата и правата, също може да бъде потърсена защита. Всеки родител може да потърси защита за детето си, в случай, че то е станало жертва на насилие, или е било свидетел на такова.
  • Действително много по-трудно е да бъде доказано емоционалното/психическото насилие, ограничаване на свободата, както и икономическото. Дали съдебната система е дорасла за разбиране на проблема "насилие", както и за приемането на опита за извършване на такова като насилие? Спомням си, че поне за две съдебни решения, с които България е осъдена поради "неглижиране" на насилието. Доколко е зряла съдебната система за справяне с насилието, доколко обществото го разбира, въпреки широките дискусии за него, не бих могла да кажа. Знам само че социалната система все още няма механизми да се справи с него не в глобален смисъл, а дори на ниво личност.

  •  От кого можеш да бъдеш защитен? Законодателят е предвидил няколко възможности отнасящи се до родствени и семейни връзки, както и партньорски такива- настоящи и приключили: 
1. съпруг или бивш съпруг;
2. лице, с което се намира/е било във фактическо съпружеско съжителство;
3. лице, от което има дете;
4. възходящ;

5. низходящ;
6. лице, с което се намира в родство по съребрена линия до четвърта степен вкл.;
7. лице, с което се намира или е било в родство по сватовство до трета степен вкл.;
8. настойник, попечител или приемен родител;
9. възходящ или низходящ на лицето, с което се намира във фактическо съпружеско съжителство;
10. лице, с което родителят се намира или е бил във фактическо съпружеско съжителство.


  • Кой може да подаде молба по реда на ЗЗДН? Законът позволява молбата за защита да бъде подадена от самото пострадало лице или от негов роднина, от родител на детето от позицията на законен представител, от директора на дирекция "Социално подпомагане" /ангажирани са социалните работници от отдел "Закрила на детето"/, от настойник или попечител при учредено настойничество/попечителство: 
Производството по издаване на заповедта може да се образува по молба на:
1. пострадалото лице, ако е навършило 14-годишна възраст или е поставено под ограничено запрещение;
2. брат, сестра или лице, което е в родство по права линия с пострадалото лице;
3. настойника или попечителя на пострадалото лице;
4. директора на дирекция "Социално подпомагане", когато пострадалото лице е непълнолетно, поставено е под запрещение или е с увреждания.


В случаите по т. 2 и 4 съдът служебно конституира като страна пострадалото лице. По отношение подаването на молба за защита от дирекциите "Социално подпомагане" мога да споделя личния опит, че тази практика като цяло се избягва и не се прилага. 

Когато молбата се подава лично от пострадалото лице се попълва и декларация по чл. 9, ал 3 от ЗЗДН, относно извършен акт на домашно насилие и се посочва лицето, което го е осъществил. В случай на липса на други доказателства за извършеното насилие, тази декларация се явява достатъчна в съдебното производство, т.е. заповед за защита може да бъде издаден само въз основа на нея.

  • Какви мерки могат да бъдат наложени, в случай че бъде издадена заповед за защита? Със заповедта могат да бъдат наложени повече от една мерки. Задължително се налага първата мярка. Във всички случаи на извършителя се налага и глоба.
Мерките за защита от домашното насилие са:
1. задължаване на извършителя да се въздържа от извършване на домашно насилие;
2. отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище за срока, определен от съда - за срок от 3 до 18 месеца
3. забрана на извършителя да приближава пострадалото лице, жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда - - за срок от 3 до 18 месеца
4. временно определяне местоживеенето на детето при пострадалия родител или при родителя, който не е извършил насилието, при условия и срок, определени от съда, ако това не противоречи на интересите на детето - за срок от 3 до 18 месеца;
5. задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми;
6. насочване на пострадалите лица към програми за възстановяване.

В закона е посочено, че четвъртата мярка не се налага при висящ съдебен спор между родителите по упражняване на родителските права, по определяне местоживеенето на детето или режима на личните отношения. Краткият ми опит е показал обаче, че това действително не е така, особено когато се касае за сексуално насилие или тежки форми на физическо насилие. Например когато заведете едновременно две молби - искова за прекратяване на брака или за определяне упражняването на родителски права, молба за защита за упражнено домашно насилие, докато се достигне до насрочване на първо заседание по първото дело, то второто за насилие ще бъде вече решено, тъй като производството е бързо. Така реално се преодолява условието за липса на висящо дело за родителски права /поне това съм установила/.
Много е важно да посочите в молбата си какви мерки искате съдът да определи.





Моля все пак да се има предвид, че нямам юридическо образование. Описаното тук се базира на личния ми опит като социален работник и разпоредбите на ЗЗДН, прочетена съдебна практика.
Не забравяйте, че единствено вие можете да се защитите от насилието и още повече да защитите детето си от него. Не си позволявайте да приемате, че една заповед не би могла да ви защити от насилието, поради което изобщо да не предприемете стъпки за нейното получаване. Не позволявайте заплахите да ви откажат. Знайте, че нищо няма да загубите, ако потърсите защита от съда. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Полезни телефонни номера и адреси

До момента не съм намирала достъпна информация относно адреси на отделите за закрила на детето, в частност в гр. София. Много по-лесно се намират тези контакти в останалите градове, тъй като в тях има само по една дирекция "Социално подпомагане", докато в гр. София са общо 9 и всяка със свой териториален обхват /териториална компетентност/. Поради това реших да напиша тук информацията за контакти с ОЗД в гр. София, с която си служих докато бях социален работник. В сайта на Агенцията за социално подпомагане има интерактивна карта и кликайки /избирайки/ върху нея на някоя от областите и съответно общини ще видите данните за контакт със съответната дирекция "Социално подпомагане". След обновяването на електронната страница на агенцията вече може да търсите контактите и в списък с падащо меню / тук / В АСП бихте могли да попитате и за координати на кризисни центрове в страната, тъй като те поддържат регистри за този тип социални услуги, освен че ги регистрират. Над

Какво трябва да знаем при подаване на молба за защита от насилие.

Какви са основните реквизити на молбата, т.е. елементите, които трябва да съдържа? В молбата е важно да опишете всички факти и обстоятелства, които ви се струват значими, включително стари случаи на насилие. Когато с молбата се търси защита и спрямо дете, то ще е необходимо удостоверението му за раждане, за да се докаже, че вие сте му родител. В кратката ми практика имаше един случай, при който съдията беше отложил разглеждането на молбата, тъй като нямаше приложено копие от удостоверение за раждане на детето.  1. Лични данни на пострадалото лице: име, адрес и ЕГН на молителя, адрес на дирекция "Социално подпомагане"; в случай че не желаете да разкрие адреса си, то може да посочите друг, чрез който ще ви призовават;  2. Лични данни на извършителя: имена и настоящия адрес на извършителя или друг адрес, на който може да бъде призован, вкл. телефон и факс;  3. данни за връзката между вас и извършителя;  4. датата, мястото, начина и други факти и обстоятелства за и

Към кого можете да се обърнете при насилие и какво да очаквате?

Когато сте жертва на насилие в семейството, можете да потърсите подкрепа от следните държавни органи/организации: 1. отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" по настоящ/постоянен адрес - за да бъдете настанена с детето/децата си в кризисен център, както и да получите безплатна психологическа подкрепа за вас или детето; търсене на медиация между вас и партньорът ви на едно защитено пространство. При констатиране на риск за детето, ще бъде предприета мярка за закрила спрямо него, която се състои в оказване на психологична подкрепа, работа със семейството, настаняване в кризисен център и др. 2. Агенция за социално подпомагане - сигналът /устен, писмен/ ще бъде бъде препратен на регионалната дирекция за социално подпомагане или директно на ДСП/ОЗД и ще поискат писмен отговор за извършената проверка в 10 дневен срок, какъвто е нормативно определения за тази цел. Всеки сигнал става част от преписка, за която отговаря отделен служител. От АСП оказ