Пропускане към основното съдържание

Как детето разбира насилието?

           Тригодишното момиченце ми зададе въпрос с безизразно лице, но в дълбоките му кафяви очи се  виждаше бездната на болката.

            Беше още в първия месец, през който работех в отдел „Закрила на детето“, когато през един следобеден ден в стаята влязоха три момиченца и тяхната майка. Една от колежките ми /общо бяхме три в стая/ трябваше да изготви социален доклад по дело за домашно насилие, поводът за който налагаше присъствието на тези три прекрасни деца. Докато колежката ми разговаряше с майката, най-малкото от момиченцата дойде при мен, погледна ме и попита: „Твоят татко нарича ли майка ти патка?“ Това невинно дете не разбираше защо неговият баща обижда обичаната му майка. Този въпрос се появи изненадващо за мен, но очевидно назрял за детето. Имаше нужда някой да му обясни защо са тези обиди, защо се случва насилието. Нормално ли е насилието? Имаше някаква скрита тъга и мъка в тези очи, която ме прониза. То ме гледаше, без да премигва, застинало, с някакво неясно за мен очакване. Макар и на три години, то вече се беше срещнало със страданието. Признавам си, че неочаквано зададеният към мен въпрос ме остави безмълвна. Уплаши ме безизразното лице на това дете, липсата на емоция. Това момиченце вече се беше срещнало с насилието и то беше оставило своя отпечатък. То беше ограбено.

          Този случай, както и много други, ме накара да се замисля за родителите и по-скоро онези, насилниците, и тяхната собствена оценка на своя родителски модел. Смятат ли, че осигуряват щастието на своите деца. Запитах се дали знаят какво им причиняват, въпреки явното демонстриране на загриженост към тях. Какво биха жертвали те, ако разберат, че детето им не расте щастливо и безгрижно? Дали възрастните биха се отказали от нещо – предмет, навици, разбирания, поведение и др., за да му осигурят спокойно и нормално детство.

       Когато взаимоотношенията в двойката са влошени и особено когато присъства насилие в тях, това неминуемо се отразява върху модела на родителстване. Възрастните бързо забравят, че детето е дете и го въвличат в конфликтите. Обикновено започват да го товарят с отговорности за вземане на решения и правене на избори, заемане на позиция, изискване за оценяване на родителя като добър/лош. Детето бързо се превръща в приятел, с когото се доверяват тайните на възрастните. Това е много често срещано, особено когато родителите са разделени и всеки иска детето да бъде „на негова страна“.

         Така постепенно в мен узря въпросът, насочен към тези родители: „Какво сте готови да жертвате, за да бъде щастливо вашето дете?“ Дали те биха направили един минимален опит да излязат от пределите на личността си, за да разберат децата си поне за кратко. Дали биха се опитали да си спомнят поне какво е да си дете и как изглежда света през техните очи.

        Защото всеки родител трябва да може да се види през очите на детето си. Всеки родител трябва да умее да слуша с ушите на детето си. Всеки родител трябва да се научи да разбира какво му казва детето. Ако сте постигнали това, тогава:

Разбирате, че всяка ваша обида към другия родител е обида към детето.

Разбирате, че всеки удар към другия родител е удар върху детето.

Разбирате, че то има нужда да го защитавате от другите, а не да бъде защитавано от вас/насилника/.

Разбирате, че насилието сее разруха в света на детето, с която трудно може да се справи дори като възрастен.

Разбирате, че ако детето се чувства несигурно и незащитено в семейството си, то ще бъде несигурно и в света навън.

Разбирате, че детето не може да избира между вас и другия родител.

Разбирате, че детето не притежава социалния опит на възрастния и не може да разбере и приеме раздялата на родителите му, изневярата.

Разбирате, че с всяко неспазено обещание расте недоверието към света.

Разбирате, че детето има нужда от подкрепа, а не от съмнения и отхвърляне.

Разбирате, че детето се инати малко повече, за да се научи да отстоява себе си, когато порасне.

Разбирате, че за него няма логични и предвидими неща.

Разбирате и приемате, че то винаги ще бъде в позицията на дете във вашите взаимоотношения.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Полезни телефонни номера и адреси

До момента не съм намирала достъпна информация относно адреси на отделите за закрила на детето, в частност в гр. София. Много по-лесно се намират тези контакти в останалите градове, тъй като в тях има само по една дирекция "Социално подпомагане", докато в гр. София са общо 9 и всяка със свой териториален обхват /териториална компетентност/. Поради това реших да напиша тук информацията за контакти с ОЗД в гр. София, с която си служих докато бях социален работник. В сайта на Агенцията за социално подпомагане има интерактивна карта и кликайки /избирайки/ върху нея на някоя от областите и съответно общини ще видите данните за контакт със съответната дирекция "Социално подпомагане". След обновяването на електронната страница на агенцията вече може да търсите контактите и в списък с падащо меню / тук / В АСП бихте могли да попитате и за координати на кризисни центрове в страната, тъй като те поддържат регистри за този тип социални услуги, освен че ги регистрират. Над

Какво трябва да знаем при подаване на молба за защита от насилие.

Какви са основните реквизити на молбата, т.е. елементите, които трябва да съдържа? В молбата е важно да опишете всички факти и обстоятелства, които ви се струват значими, включително стари случаи на насилие. Когато с молбата се търси защита и спрямо дете, то ще е необходимо удостоверението му за раждане, за да се докаже, че вие сте му родител. В кратката ми практика имаше един случай, при който съдията беше отложил разглеждането на молбата, тъй като нямаше приложено копие от удостоверение за раждане на детето.  1. Лични данни на пострадалото лице: име, адрес и ЕГН на молителя, адрес на дирекция "Социално подпомагане"; в случай че не желаете да разкрие адреса си, то може да посочите друг, чрез който ще ви призовават;  2. Лични данни на извършителя: имена и настоящия адрес на извършителя или друг адрес, на който може да бъде призован, вкл. телефон и факс;  3. данни за връзката между вас и извършителя;  4. датата, мястото, начина и други факти и обстоятелства за и

Към кого можете да се обърнете при насилие и какво да очаквате?

Когато сте жертва на насилие в семейството, можете да потърсите подкрепа от следните държавни органи/организации: 1. отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" по настоящ/постоянен адрес - за да бъдете настанена с детето/децата си в кризисен център, както и да получите безплатна психологическа подкрепа за вас или детето; търсене на медиация между вас и партньорът ви на едно защитено пространство. При констатиране на риск за детето, ще бъде предприета мярка за закрила спрямо него, която се състои в оказване на психологична подкрепа, работа със семейството, настаняване в кризисен център и др. 2. Агенция за социално подпомагане - сигналът /устен, писмен/ ще бъде бъде препратен на регионалната дирекция за социално подпомагане или директно на ДСП/ОЗД и ще поискат писмен отговор за извършената проверка в 10 дневен срок, какъвто е нормативно определения за тази цел. Всеки сигнал става част от преписка, за която отговаря отделен служител. От АСП оказ